Reklama
 
Blog | Ondřej Folvarčný

Muži v barvách

Je černá barvou podzimu nebo barvou památky zesnulých?

Eleganci u mužů často „zaručuje“ černá barva. Přišlo se na to již před drahně lety a možná jsme od té doby trochu pozapomněli, že vkusného vzhledu lze dosáhnout i pomocí barev. Mafiánům, kouzelníkům a britským gentlemanům ve fraku a v klobouku to fakt sekne. Zorro, Matrix nebo Man in Black mají styl. Tak, co to plácám? Inu, všeho moc škodí.

logo Man in Black

Rozumím tomu, že tato barva-nebarva má při vhodných příležitostech své místo a rád si ji tehdy obléknu. Jindy si však chci užít barev a to se dostávám do křížku s tradičním pohledem na muže-spotřebitele nebo chcete-li nakupujícího. Opakovaně totiž narážím na minimální nabídku barevných výrobků, ať už se jedná o peněženku, batoh, ponožky, tkaničky nebo obroučky brýlí. Nezřídka se setkám se zdvihnutým obočím prodavaček a někdy i s viditelným opovržením mými výstředními (?) požadavky.

Věřím tomu, že spoustě mužů tento stav nevadí či rovnou vyhovuje. Nabídka čehokoliv pánského totiž zaručeně obsahuje dostatek variant v černém provedení, takže si mohou vybrat a přitom nehrozí výběr barvy či barevné kombinace, jež neladí s polovinou jejich šatníku. Co mi však vadí, je trvání na černé za každou cenu, představa, že mužům barvy nesluší, popřípadě že nejsou vůbec schopní je vhodně nakombinovat.

Reklama

Abychom nezůstali jen u pocitů, přehánění s černou má i své praktické nevýhody. Zkuste jinde než na přímém slunci šmátrat v batohu či brašně a hledat jeden ze čtyř černých předmětů podobného tvaru. Nebo si hrajte na detektiva, když na věšáku visí několikero černých klobouků a černých deštníků. Jen dnes jsem byl svědkem dvou případů, kdy někdo málem zapomněl svou černou peněženku na černém podkladu. V noci snadno ztratíte černou čepici, rukavice, ponožky či trenky. 🙂

Nevyčítám výrobcům, že vyrábějí hlavně pro většinového spotřebitele, ani spotřebitelům, že nakupují většinové produkty. Jen bych byl rád, kdyby se obě dvě skupiny občas zamyslely, jestli se náhodou netočí v černém kruhu. 😉 Paní prodavačky mají můj respekt za bezbřehou trpělivost, když třikrát přijdu do jejich obchodu, pokaždé si půl hodiny vybírám a pak si nic nekoupím. Když ale oběhám celé město, abych našel vhodný barevný deštník (velký a bez včelky Máji), nesnažte se mě prosím přesvědčit, že šedá je lepší než tmavě fialová, děkuji.

Černá je prostě fajn, asi stejně jako saze, střelný prach, uhlí a ropa, ale s ničím se to nemá přehánět, jinak nás dost možná čeká černá díra. 🙂